- Het wordt voor starters steeds moeilijker om een huis te kopen als ze afhankelijk zijn van een hypotheek.
- Een alleenstaande starter moet gemiddeld een bruto jaarsalaris aan eigen geld meebrengen voor een woning van 60 vierkante meter.
- Dit probleem speelt zowel in de Randstad als in de rest van Nederland.
- Lees ook: Een huis kopen als single starter is een grote uitdaging: welke opties heb je?
Het gat tussen de huizenprijs en de maximale hypotheek is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Een alleenstaande starter met een modaal inkomen van 38.000 euro moet gemiddeld een even groot bedrag aan eigen geld meenemen om een huis van 60 vierkante meter te kunnen kopen, namelijk 38.521 euro.
Daarmee is het bedrag dat je aan eigen geld moet inleggen in drie jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer, die onderzoek deed op basis van data van woonplatform Jumba. In 2019 moest dezelfde starter voor een woning van 60 vierkante meter nog gemiddeld 22.000 euro eigen vermogen inbrengen.
Het huidige gemiddelde wordt flink opgekrikt door een aantal uitschieters. Een starter die in Amsterdam een woning van 60 vierkante meter wil kopen, moet nu maar liefst 253.000 euro eigen geld meenemen. In Utrecht is daar 145.000 euro voor nodig.
Uit de data blijkt verder dat een starter in 2019 nog in 250 gemeenten kans had op een woning van 60 vierkante meter, dat aantal is nu geslonken naar 160 gemeenten. Volgens Marga Lankreijer, hypotheekexpert bij Independer, is er in de provincie Utrecht geen enkele gemeente meer waar je als alleenstaande starter met minder dan 38.000 euro aan eigen geld terecht kunt.
Starters die groter willen wonen, op 80 vierkante meter woonoppervlak, maken met 20.000 euro eigen geld een redelijke kans in slechts 42 van de 352 gemeenten.
De kaart hieronder van Independer toont hoeveel eigen geld starters als single of stel moeten meebrengen per gemeente.
Bron: IndependerVoor het eigen geld dat je nu moet inleggen, kon je in 1995 in 16 gemeenten nog een gemiddelde woning kopen. Voor de 253.000 euro aan eigen geld die je voor een woning van 60 vierkante meter in Amsterdam nu moet meebrengen, kocht je in 1995 2,5 woning in de hoofdstad.
De kaart hieronder toont per gemeente wat je in 1995 kon kopen voor het eigen vermogen dat je nu moet meebrengen om een huis te kopen.
Bron: IndependerJongeren zien een sombere toekomt op de huizenmarkt
In Nederland mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Het maximale hypotheekbedrag wordt onder meer berekend op basis van je inkomen. De maximale hypotheek loopt al langer uit de pas met de gemiddelde huizenprijs, omdat deze de afgelopen jaren enorm is gestegen.
Lees ook: Huizenprijs sinds dieptepunt in 2013 bijna verdubbeld – dit zijn de verschillen tussen provincies
Wie toch een voet tussen de deur wil krijgen op de huizenmarkt, maakt meer kans met eigen geld, bijvoorbeeld spaargeld of een schenking. Ook omdat overbieden tegenwoordig de norm is en dat bedrag niet meegefinancierd kan worden.
Uit onderzoek van Q&A in opdracht van Independer onder jongeren tot en met 35 jaar zonder koophuis, blijkt dat zij hun toekomst op de huizenmarkt somber inzien. 78 procent van de respondenten twijfelt of ze door de stijgende huizenprijzen ooit nog een huis kunnen kopen. Drie jaar geleden was dit nog 53 procent. Ondertussen heeft bijna 9 op de 10 jongeren wel de wens ooit een huis te kopen.
Lees meer over de huizenmarkt:
- Huizenprijzen stijgen ook in 2022 keihard met liefst 17% - in deze regio's klimmen prijzen het snelst
- Dit zijn 20 gemeenten waar het relatief makkelijk of juist erg lastig is om een betaalbaar huis te vinden
- Vergelijk de huizenprijs in jouw regio met andere delen van het land: Amsterdam is drie keer zo duur als Oost-Groningen